De filosofie van Het Catshuys

Onze huiskatten hebben een geweldig aanpassingsvermogen waardoor ze in staat zijn om, meestal probleemloos, met meerdere katten samen in een huis te kunnen leven. Ondanks hun aanpassingsvermogen zijn onze huiskattten tijdens hun evolutie nog steeds heel dicht bij hun eigen natuur gebleven.  Van nature zijn katten geen groepsdieren en leven voornamelijk solitair.

Serval Maasai Mara Kenya Adri de Visser

Ze jagen alleen, eten alleen en slapen alleen. Katten hebben graag hun eigen territorium waar ze zich veilig voelen, waar ze slapen en eten en waar ze over het algemeen geen andere, onbekende dieren in tolereren. Iedere vreemde kat in hun territorium wordt als een bedreiging gezien en zal continue in de gaten gehouden worden. Dit geeft een zeer onbehaaglijk gevoel en veroorzaakt behoorlijk wat stress bij een kat. 

Foto: Adri de Visser, natuurfotograaf

 

Een kat die stress ervaart, zal niet eten wat zeer ernstige gevolgen kan hebben. Behalve het verminderen van de weerstand (wat de kat vatbaarder maakt voor ziektes), kan leververvetting ontstaan met fatale gevolgen!  

In kattenhotel Het Catshuys proberen we de stress - die onvermijdelijk is t.g.v. de reis van eigen territorium naar het hotel met alle vreemde geurtjes -  zo snel mogelijk te reduceren. Dat kan alleen als de kat ervaart dat er geen bedreigingen en gevaren in de omgeving zijn waardoor hij zich kan gaan ontspannen. Onze gasten worden daarom niet in groepen bij elkaar geplaatst zoals u in kattenpensions vaak ziet, maar krijgen in ons hotel hun eigen royale kamer die desgewenst gedeeld kan worden met een huisgenootje.  

Een bijkomend voordeel van het verblijf in een eigen kamer, is dat iedere hotelgast individueel gevolgd wordt. Voedsel en vochtopname maar ook urine en ontlasting zijn nauwkeurig te monitoren zodat we indien nodig adequaat kunnen ingrijpen. Het Catshuys werkt nauw samen met de dierenarts die zo nodig ingeschakeld wordt. 

De kans op het overdragen van parasieten door o.a. gezamenlijk kattenbakgebruik is nagenoeg uitgesloten want er is geen fysiek contact tussen de katten in de verschillende kamers. De kamers worden tijdens het verblijf gereinigd met Umonium en na het verblijf gedesinfecteerd met Virkon S,  een virus-, bacterie- en schimmeldodend middel.

Ik kan me voorstellen dat er vragen zijn, kijk dan eens in de categorie 'veelgestelde vragen', wellicht vindt u hier het antwoord? Zo niet, neem dan gerust even contact met ons op!