Filosofie

groepsdier of toch solitair? 

Onze huiskatten hebben een geweldig aanpassingsvermogen ontwikkeld gedurende hun evolutie. Dat stelt ze in staat om, ogenschijnlijk probleemloos, met meerdere katten samen onder één dak te leven. Toch staan onze huiskatten na hun evolutie nog steeds heel dicht bij de natuur; hun oorspronkelijke voorouders leefden solitair en vormden geen sociale band met soortgenoten. 

 

Wij delen onze kennis en ervaring graag met enthousiaste mensen die een opleiding volgen om professioneel met dieren te gaan werken. Daarom zijn wij aangesloten bij SBB als erkend leerbedrijf. 

Jachtdier én prooidier

Dat solitaire gedrag zien we nog steeds terug bij de katachtigen in het wild (m.u.v. de leeuw).  Ze jagen alleen, nemen hun prooi mee naar hun territorium en eten het daar alleen op. Ook slapen ze alleen of eventueel met hun kittens.  
Het gevolg van een solitair bestaan is dat je tevens een prooidier bent voor andere jagers.  Daarom zullen katten altijd op zoek zijn naar een veilige plek waar ze zich kunnen verstoppen om rustig te eten of te slapen. 
Veel van dit oorspronkelijke gedrag herkennen wij bij onze huiskatten, al zien we steeds vaker sociale contacten bij de gedomesticeerde katten ontstaan.   

 

Territorium

Het hebben van een territorium blijft echter heel diep aanwezig. En onbekende soortgenoten worden daarin niet getolereerd. Iedere vreemde kat in hun territorium is een bedreiging en wordt continue in de gaten gehouden. Dit geeft een zeer onbehaaglijk gevoel en veroorzaakt behoorlijk wat stress bij een kat. Als deze stress te lang aanhoudt, heeft dat ernstig invloed op het welzijn van een kat. 

Vaak wordt gesuggereerd dat katten in een groeps-pension geen last zouden hebben van elkaar omdat er immers nog geen territorium is.  
Maar zodra een kat in de groep is gezet, voelt het voor hem wel alsof hij in het territorium van de andere kat terecht gekomen is. Als prooidier weet hij instinctief welke gevaren dat met zich mee brengt. Hij zal zich het liefst willen verstoppen maar die verstopplekjes zijn vaak al bezet.  Dus daar zit je dan als prooidier met allemaal jagers om je heen… 
Als hij geluk heeft en na enige tijd tóch een plekje zal vinden, zal hij dát als z’n territorium gaan beschouwen.  Maar omdat dat plekje ook bereikbaar is voor de andere katten, zal het nooit een gevoel van veiligheid geven.  Zo’n kat kan zich niet ontspannen en heeft chronische stress. 

De gevaren van stress

Een kat die stress ervaart, zal niet eten wat voor een kat heel gevaarlijk is. Behalve het verminderen van de weerstand (wat de kat vatbaarder maakt voor ziektes), kan leververvetting ontstaan met fatale gevolgen!  

In kattenhotel Het Catshuys proberen we de stress  zo snel mogelijk te reduceren. Want die is zonder twijfel aanwezig als een kat uit z’n eigen voorspelbare omgeving wordt gehaald. Een kat gaat pas ontspannen als hij ervaart dat er geen  bedreigingen en gevaren in de omgeving zijn. Daarom logeren onze logés niet in groepen  zoals je in kattenpension vaak ziet, maar verblijven ze in hun eigen royale kamer.    

 

Controlfreaks

Katten houden van voorspelbaarheid en ’t zijn echte controlfreaks! En dat kan ik me goed voorstellen; hoe heerlijk is ’t als je alles onder controle hebt? En hoe vervelend is ’t om de controle te verliezen? Bijvoorbeeld als je door een mens in een vervoersmand wordt gezet naar een onbekende bestemming? In z’n eigen kamer in Het Catshuys kan een kat weer snel de controle over de situatie terug krijgen.  

Daarnaast is voorspelbaarheid ook heel belangrijk in het leven van een kat. Onvoorspelbaarheid geeft angst en stress, dát willen we zeker voorkómen!  Onze werkwijze is heel voorspelbaar, alles op vaste tijden, met dezelfde geluidjes en vaste verzorgers.  De meeste van onze logés zijn binnen 2 dagen volledig gewend aan hun nieuwe ‘voorspelbare en controleerbare’ omgeving!

En dat is gelijk de reden waarom onze openingstijden voor in- en uitchecken op vaste tijden zijn; zo houden we de onrustige momenten  zo kort mogelijk.

Voordelen eigen kamer

Een ander voordeel van het verblijf in een eigen kamer, is de individuele monitoring. Eet en drinkt je kat goed?  En komt het er ook weer op de ‘normale’ manier uit?
Het Catshuys werkt nauw samen met de dierenarts dus zien we iets verdachts, dan nemen we geen enkel risico! 

De kans op het overdragen van parasieten is nagenoeg uitgesloten want er is immers geen onderling contact. De kamers worden tijdens het verblijf gereinigd met Umonium en na het verblijf gedesinfecteerd met Virkon S. Dat is een veilig virus-, bacterie- en schimmeldodend middel speciaal voor dierverblijven.

Heb je vragen over het verblijf van je kat? Kijk dan eens in de categorie vraag – antwoord op de hotel-pagina, wellicht vind je hier het antwoord? Zo niet, neem dan gerust even contact op! 

Foto’s: Adri de Visser, natuurfotograaf

Scroll naar boven