Monique Kasche

Monique Kasche - gastvrouw kattenhotel Het Catshuys
Monique Kasche - gastvrouw kattenhotel Het Catshuys

Mijn passie voor katten is ontstaan toen ik mijn eerste kat kreeg in 2002. Al snel werd ik gegrepen door deze fascinerende dieren met hun zo kenmerkende karaktereigenschappen en langzamerhand kwamen er meer katten in huis. Sinds 2006 ben ik hobbymatig gaan fokken met mijn Ragdolls en Bengalen wat ik met ontzettend veel plezier heb gedaan. Omdat ik veel vragen kreeg van mijn klanten die ik niet altijd goed kon beantwoorden, ben ik gestart met de studie: Gedragstherapie voor katten. En wat valt er veel te leren! Pas tóen had ik het idee iets meer verstand van katten te krijgen maar ook kreeg ik de bevestiging dat alleen het hébben van katten niet direct betekent dat je ook verstand hebt van katten! 

Ik vond (en vind nog steeds) het heerlijk om de hele dag de katten om me heen te hebben... het liefst wilde ik wel 10 katten van allemaal verschillende rassen maar vanwege mijn studie had ik al snel door dat de 5 katten bij mij in huis misschien toch niet zo gelukkig waren als ik dacht. Ik ging de signalen van de katten herkennen bedacht me dat een huis vol katten eigenlijk niet zou gaan werken. Dus ging ik op zoek naar een alternatief...  

Monique met Gordo

En zo is het idee geboren: een kattenhotel waar ik de hele dag tussen veel verschillende katten omringd zou zijn! Maar dan wel een kattenhotel dat zo veel mogelijk aansluit bij de natuurlijke behoeftes van een kat en daar past een groepsverblijf zeker niet bij! 


Mijn afstudeeropdracht was gericht op het onderzoek naar de mate van stress bij katten die in kattenhotels verblijven. Hiervoor heb ik diverse kattenhotels bezocht waar zowel katten in groepen verbleven als katten die individueel gehouden werden. En hoe graag we ook zien dat onze katten 'gezellig'  bij elkaar zitten, uit het onderzoek (en uiteraard hebben vele wetenschappers dit al veel eerder ontdekt) is duidelijk gebleken dat katten nagenoeg geen stress hebben als ze lekker op zichzelf zijn, in tegenstelling tot de katten in groepen; daar was duidelijk een hogere mate van stress zichtbaar bij de katten! En langdurige stress is zeer slecht voor katten! 

Regelmatig volg ik lezingen en scholingen en probeer ik boeken en gepubliceerde artikelen over katten(gedrag) te lezen. En uiteraard moet ik ook aan de wettelijke eisen voldoen met het diploma 'Vakbekwaam Houder van Honden en Katten'  (v.h.: honden- en kattenbesluit).  Dat er nog heel veel te leren valt over deze boeiende dieren, is mij inmiddels wel duidelijk geworden en daarom ben ik nog lang niet uitgeleerd!